Florabus opäť na cestách

16.06.2003 Celý región

Pri príležitosti 5. výročia pôsobenia Floraporadní v spolupráci so štátnymi zdravotnými ústavmi sa od pondelka 2. júna na cestu po vybraných mestách Slovensk...
Pri príležitosti 5. výročia pôsobenia Floraporadní v spolupráci so štátnymi zdravotnými ústavmi sa od pondelka 2. júna na cestu po vybraných mestách Slovenska opäť vydalo pojazdné laboratórium Florabus. V 25 mestách poskytuje odborný tím bezplatné lekárske vyšetrenia a poradenstvo zamerané na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení. Zozbierané údaje budú slúžiť na porovnanie a vyhotovenie mapy stravovacích zvyklostí Slovenska.

Florabus 2003 odštartoval svoju tohoročnú cestu 2. júna v Bratislave a ukončí ju v Poprade, pričom sa zastaví v 25 mestách na celom Slovensku. V Prešove sa zastaví 19. júna v čase od 10:00 do 17:00 hod. na Námestí sv. Egídia. Všetci záujemcovia budú mať možnosť v uvedenom čase zmerať si hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Posádku pojazdného laboratória tvoria odborní pracovníci - lekár a zdravotné sestry zo štátnych zdravotných ústavov, s ktorými sa každý z účastníkov bude môcť poradiť o svojich špecifických problémoch a získať informácie ako sa stravovať a žiť zdravo. Súčasťou vyšetrení je aj dotazník zameraný na monitorovanie stravovacích návykov a životného štýlu ľudí.

Na základe zhromaždených dotazníkov počas podujatia bude vypracovaná štúdia o životnom štýle obyvateľov, ako aj mapa stravovacích zvyklostí v jednotlivých regiónoch Slovenska. Údaje budú vyhodnotené Štátnym fakultným zdravotným ústavom SR a Lekárskou fakultou Univerzity Komenského. Každý návštevník Florabusu dostane diplom o vyšetrení, na ktorom nebudú chýbať rozmedzia normálnych hodnôt meraných ukazovateľov. Všetci záujemcovia dostanú rady a informačné letáky na tému správneho stravovania, odporúčaných pohybových aktivít a redukčných diét.

Floraporadne v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Komárne a Nitre navštívilo od ich vzniku v roku 1998 v rámci rôznych podujatí na Slovensku vyše 22 000 ľudí. V mestách, kde nie sú zriadené Floraporadne je nadviazaná spolupráca so štátnymi zdravotnými ústavmi, ktoré sa podieľajú na realizácií jednotlivých akcií. Pre používateľov internetu Floraporadne zriadili aj interaktívne poradenské centrum na adrese www.florastranky.sk. Okrem dobrých rád a užitočných informácií si pomocou e-kalkulačky môžete denne spočítavať svoj príjem energie, čo iste mnohí ocenia. Veľkému záujmu sa teší aj Floralinka zdravej výživy a zdravého životného štýlu na bezplatnom telefónnom čísle 0800 152 153. Na Floralinke môže každý osobne konzultovať svoj problém so skúsenými lekárkami a diétnymi sestrami a získať rady ako sa čo najefektívnejšie starať o svoje zdravie.
 

Vyberte región